За глобалната програма

Loreal Paris

Програмата "За жените в науката" съществува от 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват наградите "За жените в науката", които всяка година отличават пет водещи в света жени изследователки. Следвайки своята цел да стимулират и насърчават жените в тяхната научна кариера, партньорството "За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които представляват бъдещето на науката.

Стипендиите се присъждат на забележителни млади жени учени в целия свят, като им осигуряват достъп до международна научна общност, насърчават ги и им дават възможност да продължат изследванията в своята научна сфера, като ги подкрепят в момент, който може да е решаващ за тяхната научна кариера.

Учредяване на наградите

Създадени през 1998 г., наградите на L'Oréal и ЮНЕСКО "За жените в науката" са първите международни награди, посветени на жените учени в целия свят. Тези награди имат за цел да затвърдят позициите на жените в науката чрез награждаването на изключителни жени изследователки, които са допринесли за развитието на науката. Наградите "За жените в науката" всяка година отличават пет водещи изследователки, по една от всеки континент, с престижна награда от до 100 000 щатски долара като признание за техните революционни постижения. Тези жени са на върха в своята изследователска сфера. Изтъкнати учени от целия свят са поканени да кандидатстват, а международно жури от прочути учени, председателствано от носители на Нобелова награда, правят окончателния подбор. Лауреатите служат за пример на бъдещите поколения и насърчават младите жени по света да следват техните стъпки.

Mеждународната програма ЮНЕСКО – L'Oréal

Международната програма, като част от програмата "За жените в науката" на L'Oréal и ЮНЕСКО, е създадена през 2000 г., за да определи и награди петнадесет заслужили, всеотдайни и талантливи млади жени от цял свят, притежатели на докторска степен, активни в сферата на природните науки. Програмата се провежда на международно ниво, с цел да се гарантира балансирано географско участие – максимум по три млади жени от всеки от петте геокултурни региона в света всяка година получават стипендии. Международните отличия се присъждат, за да помогнат на обещаващи жени учени да заемат изследователски позиции в други страни, да предприемат изследователски проекти извън техните родни страни в някои от най-престижните лаборатории в света. Те насърчават международното научно сътрудничество и развитието на междукултурни мрежи. За да подадете кандидатура за Международните стипендии, моля, посетете сайта на ЮНЕСКО.

Националните стипендии

Създадени от дъщерните дружества на L'Oréal по света с подкрепата на Националната комисия за ЮНЕСКО, националните стипендии "За жените в науката" са предназначени основно да предоставят възможност на жени с докторска степен да провеждат научни изследвания в тяхната родна страна. Всяка национална стипендия подпомага жените учени в критичен момент от тяхната кариера да продължат своето изследване чрез предоставената им стипендия. Стипендиите са предназначени да осигурят практическа помощ на победителите за извършване на изследователска дейност в избраните от тях области. Друга важна част от стипендиантската програма са подкрепата, обучението и възможностите за създаване на контакти, които тя предоставя. Стипендиантите създават ценни приятелства и връзки, които могат да се превърнат в интересни сътрудничества и публикации и по-висока оценка на работата им. Националните стипендии "За жените в науката" в България са създадени през 2010 г. Стипендиите са награди, предоставени от партньорството между L'ORÉAL и Националната комисия на България за ЮНЕСКО с подкрепата на трети партньор за България – Софийския университет "Св. Климент Охридски". Стипендиите, предназначени да предоставят практическа помощ на победителите за предприемане на изследователска дейност в избраните от тях области, се присъждат всяка година на две изключителни изследователки в България.

Официални партньори:

For Women in Science Paris Loreal UNESCO Софийски университет

С медийната подкрепа на:

Политика за защита на личните данни Условия за ползване на сайта